keskiviikkona, syyskuuta 22, 2021

Sylvanialaisten historiaa Suomessa

Xara tietää paljon Pikkaraisten (Forest Families) historiasta Suomessa ja tuli puheeksi milloin Sylvanian Families sarja on tullut Suomeen. Siitä löytyy aika vähän tietoa nykyään, vaikka muistelen että tästä Omenametsä-foorumilla aikanaan puhuttiin (suomalainen Sylvanian families keskustelupalsta, ei enää olemassa).

This post is about the history of Sylvanian Families in Finland. I haven't translated it in English but leave a comment if you would like me to!


Tässä on minun vanhin Sylvanialaiseni: valkoinen pupurouva. Äitini muistaa ostaneensa Pikkaraisia Citymarketista aikanaan - ne olivat suhteellisen edullisia leluja (noin 20 markkaa perhe?) ottaen huomioon vaatteetkin oli mukana ja nukkakin kesti hyvin leikkimistä. Tämäkin rouva lienee sieltä peräisin, en ainakaan muista saaneeni häntä sukulaisilta tms. Vuokkolassakin on valkoinen pupu lapsuudesta peräisin.

Kuva vanhasta eBay myynnistä.

Myöhemmin pupu on paljastunut kuuluvan Snow-Warren perheeseen ja Tomyn aikakaudelle. Tomy myi hahmoja yksittäispakattuina sekä neljän hengen perheinä. Tomy lelufirma toimi Sylvanian tuotteiden jakelijana Euroopassa vuodesta 1987. Ainakin Tomy aloitti silloin jakelun Iso-Britanniassa ja vaikka jakelu siellä siirtyi Flairille 1999, Tomy jatkoi jakelijana mm. Ranskassa.

https://pikkaraistentalo.blogspot.com


Pikkaraisten talon Dewill on löytänyt ihanan Sylvanian families mainoksen 1990-luvun alkupuolen Leppis-lehdestä :D Kuvissa näkyy sammakkoja, villisikoja, pandoja, harmaita karhuja ja ankkoja sekä siilejä. 



Nuoruusdisko on jakanut Instagramissaan Suuren Lelukirjan 1994 sivun, jossa mainostetaan Sylvanialaisia :D Mahtavaa! Rakennuksista on ollut tarjolla ainakin Kyläkauppa (Village Store) ja kaksikerroksinen kotitalo (Country cottage with balcony). 

Saukkoperhe on kuvassa, vauvojen kanssa oikein. Marmeladikarhuista vauvakaksoset on isona kuvana ja koko perhekin löytyy yhdestä pikkukuvasta. Samassa kuvassa on ankkavanhemmat ja valkoinen pupuperhe. Ankkojakin lienee siis ollut myynnissä! 

Oravaperhekin ja vauvat löytyvät ja pandaperhe. Tomyn aikana pandoilla oli valkoinen vartalo ja mustat raajat, kun taas myöhemmät versiot ovat kokonaan mustavartaloisia. Muistelen jonkun Omenametsä-foorumilla löytäneen kirpparilta valkovartaloisen aikuisen pandan, joka vaikutti siis Tomyn aikaiselta.

https://pikkarais.vuodatus.net

Projektina Pikkaraiset on mielenkiintoinen blogi. Kuvissa näkyy Sylvanialaisista ainakin marmeladikarhu, panda, villisikavauva (?), siili, ankkavauva ja saukkoperhe! Blogissa mainitaan myös harvinaisuutena majavat, mutta Forest Families sarjassa ei ollut majavia. Tomy on tehnyt myös majavia Sylvanian sarjaan aikanaan.

Blogin pitäjien pääasiallinen ostopaikka Pikkaraisille on ollut Hakaniemen hallin toisessa kerroksessa sijainnut liike. Liikkeen nimi ei ole tiedossa, mutta myyjätär oli Enni. Blogista selviää myös, että 1990-luvulla pikkaraisten maahantuonti ilmeisesti hiipui, koska niitä löytyi vain satunnaisista kaupoista. Blogin muistelut loppunevat vuoteen 1997, jolloin Pikkaraisharrastus heiltä loppui.




http://www.baanbetalet.com/product/448 & https://www.coleka.com/en/collector-action-figures/sylvanian-families/sylvanian-families-europe/whisker-s-cat-grandparents_i29154

Valkokuonoisen harmaan nalleperheen (Bearbury) isovanhemmat julkaistiin 2006 vain manner-Euroopassa, samoin kilpikonnanväriset kissaisovanhemmat 2009. Ostin molemmat kerran Torista ulkomaiselle keräilijätutulle ja myyjä kertoi ostaneensa ne Stockmannin leluosastolta. Silloin kun leluosasto oli vielä Stockmannin oma, siellä oli kuulemma muistakin lelusarjoista erikoisuuksia myynnissä. Saiko Sylvanilaisia koko ajan Stockmannilta, vaikka muualta ei?

https://ninna.vuodatus.net/lue/2006/12/joululahjavinkkeja-osa-1

Löysin myös Ninnan nukkekotipäiväkirjan, josta selviää että Sylvanialaisia sai myös Lelukkaasta ja Casagrandesta vuonna 2006. Paketit ovat manner-Euroopan tyyliä, joiden jakelijasta en ole oikein selvillä. Minä aloin kerätä Pikkaraisia 2009 ja silloin viralliset Sylvanian sivut vaikuttivat olevan pohjoismaille yhteiset suomenkielisellä versiolla. Muistan kaupoissa katsoneeni Flairin sinisiä paketteja, mutta en ole varma oliko aluksi yllä oleviakin.

Onko kellään jakaa muistoja Sylvanilaisia myyneistä kaupoista ja saatavilla olleista perheistä? ^^


post signature

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minulla oli lapsena 90-luvulla nuo mainoksessa näkyvät Kit ja Karenza Marmalade sekä myös mäyrä Bess Underwood. :) Casagranden laatikot tuossa kuvassa näyttävät tutuilta, enköhän ole nähnyt niitä aikanaan itsekin! Ei kyllä ole tullut otettua valikoimasta kuvia silloin. X.

Toukkero kirjoitti...

Hei! Olipa kiva löytää blogisi osoite jälleen, kun sain linkin Xaralta! :) Ja mahtavaa, että blogisi on pysynyt näin aktiivisena läpi vuosien! Minulla onkin paljon luettavaa.
Lisäsin linkin blogiisi oman blogini lukulistalle. Vanha lista oli mennyt rikki ja kaikki keräämäni SF-blogien osoitteet kadonneet.
Omenametsä-aikoja muistellen :) Minäkin muistan, että keskustelimme joskus kirppareilta löytyneistä todella vanhoista sylvanialaisista. Oletettavaa on, että sylvanialaisia on siis saanut Suomesta ainakin 90-luvulla ja jonnekin asti 2000-lukua elleivät jopa ole olleet rajoitetusti saatavilla koko ajan.
Sen muistan, että 2010 suurin osa markettien myymistä sylvanialaisista oli Flairin sinisiä paketteja. Hämmentävästi jostain yksittäisistä lelukaupoista sai niitä keltaisia manner-Euroopan keltaisia paketteja, esim. Keravan muovista ja lelusta löytyi keltapakettinen SF heppatalli.
Vuosia myöhemmin Flair lopetti ja kaikki paketit muuttuivat keltaisiksi. Eikös ne nyt ole järkiään Epochin valmistamia?

Terkuin: Toukkero

Dewill kirjoitti...

Nuo Suuren Lelukirjan kuvassa olevat marmeladi-karhut löytyvät omasta kokoelmastani, ja ne olen ostanut pienehkön kotikaupunkini Sokoksen leluosastolta joskus 90-luvun puolivälissä/lopulla... Luullakseni myös alkuperäiset Pikkaraiseni ovat saman kaupan valikoimista peräisin, jostain aikaväliltä 1992-1995.

Aloittaessani keräilyä aikuisiällä siinä 2008-2009, suurin osa Sylvanialaisista oli Flairin sinisissä paketeissa... Osassa vanhoissa postauksissani on nimittäin kuvia näistä paketeista. :)